Bl. Matku Terezu z Kalkaty čaká svätorečenie, bol potvrdený zázrak na príhovor

20.12.2015 16:30

Vatikán 18. decembra (RV) Svätý Otec František dal súhlas s vydaním dekrétu potvrdzujúceho zázrak na príhovor blahoslavenej Terézie z Kalkaty, čiže Matky Terezy (1910-1997). U zakladateľky kongregácií Misionárok lásky a Misionárov lásky, rodným menom Agnese Gonxha Bojaxhiu, sú tak splnené podmienky pre jej vyhlásenie za svätú a otázkou je už len stanovenie dátumu svätorečenia.

Ten by mal byť určený pri najbližšom kardinálskom konzistóriu. Neoficiálne dohady médií hovoria o pravdepodobnom dátume svätorečenia 4. septembra 2016. Ako uvádza agentúra Zenit, zázrak dokumentovaný brazílskou diecézou Santos sa týka mimoriadneho uzdravenia z roku 2008. Išlo o uzdravenie 35-ročného muža z nevyliečiteľného stavu po ôsmich mozgových príhodách spojených s hydrocefalom. Sedemčlenné kolégium lekárskych expertov vyjadrilo jednomyseľnú mienku o jeho vedeckej nevysvetliteľnosti. Uzdravenie vysokoškolsky vzdelaného muža, ktorý má dnes 42 rokov, sa udialo 9. decembra 2008, keď sa v stave kómy nachádzal už v operačnej sále, no z technických príčin bola operácia na chvíľu pozdržaná. Pri návrate do sály chirurg našiel pacienta sediaceho a pri plnom vedomí, bez predchádzajúcich symptómov.

Pápež František schválil dekrét pri audiencii prefekta Kongregácie pre kauzy svätých kard. Angela Amata 17. decembra, teda v deň svojich 79. narodenín. Zároveň schválil aj ďalšie tri dekréty, ktoré sa týkajú hrdinských cností rehoľníkov z Kongregácie komboniánskych misionárov a Inštitútu školských bratov a jedného laika.


Zdroj:https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20151218019