Plné znenie príhovoru Svätého Otca Františka pred slovenskými biskupmi

13.11.2015 19:33

Zdroj:

Rím 12. novembra (TK KBS) Pápež František dnes prijal na audiencii slovenských biskupov, ktorý sú na návšteve ad limina apostolorum v Ríme. Na audiencii sa zúčastnilo 15 biskupov (zoznam). V plnom znení prinášame preklad príhovoru, ktorý im odovzdal počas stretnutia(talianska verzia je tu).

* * * *

Príhovor pápeža Františka slovenským biskupom

Drahí bratia v biskupskej službe!

S radosťou sa s vami stretávam, pastieri Cirkvi na Slovensku, počas tejto návštevy ad limina, pri ktorej prichádzate k hrobom apoštolov obnovujúc si vieru v Ježiša Krista a putá spoločenstva s Petrovým nástupcom, prehlbujúc sa tiež v zmysle kolegiality a vzájomnej spolupráce medzi vami. Chcem vás povzbudiť v pastoračnej práci, ktorú konáte aj uprostred ťažkostí súčasnej doby, charakterizovanej rýchlymi premenami v mnohých oblastiach ľudského života a veľkou výzvou globalizácie. V tomto sa stretáme neraz s hrozbami pre veľmi početné národy, ale súčasne aj s prvkami, ktoré môžu ponúknuť nové príležitosti. Príležitosťou, ktorá sa stala znamením čias, je fenomén migrácie, ktorý si vyžaduje, aby bol poňatý a riešený s citlivosťou a zmyslom pre spravodlivosť. Cirkev je povolaná hlásať a dosvedčovať vľúdne prijatie migranta v duchu lásky a rešpektovania dôstojnosti ľudskej osoby, v kontexte nevyhnutného dodržiavania zákonnosti.

Vzhľadom na perspektívu stále viac sa rozširujúceho mnohokultúrneho prostredia je potrebné osvojiť si postoje vzájomného rešpektu pre napomáhanie stretnutia. Možno si priať, aby si slovenský národ udržal svoju kultúrnu identitu a dedičstvo etických a duchovných hodnôt, silne späté s jeho katolíckou tradíciou. Takto sa bude môcť bez obáv otvoriť konfrontácii v širšom horizonte kontinentu a sveta, prispievajúc k úprimnému a plodnému dialógu, aj na témy životne dôležité, akými sú dôstojnosť ľudského života a zásadná úloha rodiny. Dnes je viac než inokedy potrebné osvecovať cestu národov kresťanskými princípmi, chopiac sa príležitostí, ktoré aktuálna situácia ponúka pre rozvíjanie evanjelizácie, ktorá novým jazykom urobí Kristovo posolstvo zrozumiteľnejším. Preto je dôležité, aby Cirkev dodávala nádej, aby sa všetky súčasné premeny pretransformovali na obnovené stretnutie s Kristom, ktoré bude váš národ pobádať k autentickému pokroku. Veriaci laici, povolaní vnášať ducha do časných skutočností evanjeliovým kvasom, sa nesmú vyhýbať činnosti ani v rámci politických trendov sledujúcich spoločné dobro. Aby boli radostnými svedkami evanjelia v každom prostredí, potrebujú sa cítiť živou súčasťou Cirkvi. Je vašou úlohou uznať rolu, ktorá im prináleží v živote cirkevných spoločenstiev, aj pokiaľ ide o vypracovanie a uskutočňovanie pastoračných plánov.

Veľmi oceňujem to, čo robíte v prospech rodiny, ktorá čelí mnohým ťažkostiam, a ktorá je vystavovaná mnohým nástrahám. Tieto snahy si vyžadujú, aby boli sprevádzané integrálnou pastoráciou rodín na úrovni diecéznej aj národnej, ktorá by v sebe zahŕňala primerané sprevádzanie rodín, aj tých nekompletných, osobitne ak sú v nich deti. V oblasti pastorácie rodín je nevyhnutné doceniť mladých, nádej Cirkvi a spoločnosti. Pulzuje v nich silná túžba po službe blížnym a túžba po solidarite, čo si vyžaduje usmernenie a dôveru pastierov, aby sa premenila na živé stretnutie s Kristom, na dôsledný plán šírenia evanjelia. Vskutku, napriek mnohým lákadlám, ktoré pozývajú k hedonizmu, k priemernosti a k okamžitému úspechu, mladí sa nenechajú ľahko zastrašiť ťažkosťami a sú osobitne vnímaví pre bezvýhradné nasadenie, keď sa im predstaví skutočný zmysel života. Potrebujú mať preto od vás jasné náukové a morálne usmernenia, aby uprostred ľudského mesta budovali mesto Božie.

Majte veľkú otcovskú starostlivosť o kňazov, vašich prvoradých spolupracovníkov v pastoračnej službe. Potrebujú dobre naplánované programy permanentnej formácie v oblastiach teológie, spirituality, pastorálky a sociálnej náuky Cirkvi, ktoré im umožnia byť kompetentnými evanjelizátormi. Oni sú totiž pre veľkú časť Božieho ľudu hlavným kanálom, cez ktorý prechádza evanjelium, ako aj najbezprostrednejším obrazom, prostredníctvom ktorého sa stretávajú s tajomstvom Cirkvi. Ich intelektuálna a doktrinálna príprava preto musí byť vždy spojená so svedectvom príkladného života, s úzkou jednotou s biskupmi, s bratskou vzájomnosťou s ich bratmi v kňazstve, s prívetivosťou vo vzťahoch so všetkými a s tým druhom duchovného pokoja a apoštolského zanietenia, aký môže dať len neustály kontakt s Božským Majstrom. Aby kňazi cítili blízkosť vašej prítomnosti, je veľmi dôležité, aby ste boli pripravení ich počúvať a zaobchádzať s nimi s dôverou, preukazujúc pozornosť voči ťažkostiam, ktoré ich mnoho ráz trápia.

Cirkev, znak a nástroj jednoty ľudí s Bohom a medzi sebou, je povolaná byť domovom a školou spoločenstva, v ktorom sa cení a prijíma to pozitívne od ostatných. Tento postoj je veľmi užitočný aj v súvislosti s dobrými kontaktmi, ktoré je potrebné znovu nastoliť na Slovensku medzi pastiermi a zasvätenými osobami, s lepším docenením platného prínosu všetkých rehoľníkov v pastoračnej činnosti. Zároveň je Cirkev vo vašej krajine povolaná napredovať v pastorácii Rómov, v diele rozsiahlej evanjelizácie, ktorá sa bude snažiť dosiahnuť všetky tieto osoby, ktoré žiaľ naďalej žijú v istej spoločenskej izolácii.

Žiadam vás, aby ste vašim cirkevným spoločenstvám tlmočili vyjadrenie mojej náklonnosti a duchovnej blízkosti; aby ste odovzdali moje poďakovanie kňazom a mužským i ženským rehoľným komunitám, ktoré sa s toľkou veľkodušnosťou nasadzujú v ohlasovaní a dosvedčovaní evanjelia, ako aj katechétom a iným spolupracovníkom na diele evanjelizácie; a aby ste komunikovali pápežovo uznanie osobám a inštitúciám venujúcim sa charite a solidarite s tými, ktorí to najviac potrebujú. Zverujem vaše pastoračné starosti Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska, a vzývam jej materský príhovor, aby krajina prosperovala v pokoji a v súlade s tými najlepšími hodnotami svojej kresťanskej tradície. A zároveň s prosbou, aby ste sa za mňa modlili, udeľujem vám i veriacim každej z partikulárnych cirkví, na ktorých čele stojíte, zo srdca apoštolské požehnanie.


Zdroj:
Text zverejneny na internetovej stranke TK KBS (tkkbs.sk)https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20151112018